Drewniane chlebaki należą do najpopularniejszych oraz najbardziej rozpowszechnionych elementów wyposażenia kuchennego. Ponieważ wykonane są z całkowicie naturalnego surowca, doskonale sprawdzają się w formie pojemników na pieczywo każdego rodzaju. Drewno zapewnia bardzo dobre wchłanianie wilgoci, dzięki czemu zawartość chlebaka zachowuje swoją świeżość przez długi czas i nie pleśnieje.
Pojemniki wykonane z drewna są wyjątkowo estetyczne. Ze względu na swoją uniwersalność, chlebak drewniany doskonale prezentuje się w różnych aranżacjach kuchennych. Idealnie sprawdza się zwłaszcza we wnętrzach tradycyjnych, z wystrojem opartym na zastosowaniu wielu naturalnych materiałów oraz wykorzystaniu surowych barw. Drewniane pojemniki na pieczywo mogą jednak we wspaniały sposób urozmaicić również wygląd bardziej futurystycznej kuchni. W takim wypadku najlepiej postawić przede wszystkim na umiejętnie dobrane, nowoczesne formy.
Wygląd bardzo często ma kluczowy wpływ na ostateczny wybór drewnianego chlebaka. Warto umiejętnie dopasować odcień surowca, dzięki czemu każdą kuchenną przestrzeń można skutecznie rozświetlić lub nadać jej nieco bardziej stonowany wygląd. Drewniany chlebak bardzo często stosowany jest do przetrzymywania pieczywa wypiekanego w domu, które pozbawione jest dodatkowych substancji konserwujących. W takim przypadku najlepiej zdecydować się na pojemnik odporny na uszkodzenia oraz wykonany z drewna jak najlepszej jakości, odpowiednio zaimpregnowanego oraz przystosowanego do przechowywania żywności.