Dziś propozycja dla wszystkich, którzy nie znoszą długiego stanie przy garach, a niestety muszą podać coś dobrego na obiad swojej rodzince. Wymyślanie propozycji posiłków wymaga chwili zastanowienia, a nie zawsze mamy na to czas. Tym bardziej warto stworzyć sobie obszerną bazę receptur, które zawsze się sprawdzają, bo lubią je nasi domownicy. Dzisiejsza propozycja to prosty duszony schab z grzybami. Wydaje się dość skomplikowane, ale wcale takie nie jest. Wystarczy zawczasu zaopatrzyć się w składniki. Cała trudność polega na cierpliwości, bo duszenie potrwa jakieś 20 do 30 minut.
Składniki:
– 0,5 kg schabu z kością,
– garść grzybów suszonych,
– 1 duża cebula,
– dwie łyżki oleju lub oliwy,
– łyżka mąki pszennej,
– dwie łyżki kwaśnej śmietany,
– sól, pieprz.
Schab dzielimy na porcje i porządnie rozbijamy za pomocą tłuczka. Można też poprosić o to na stoisku z mięsem, bo kotlety będą nawet lepiej rozbite. Na rozgrzanej patelni szklimy drobno posiekaną cebulkę. Grzyby moczymy kilka minut w zimnej wodzie, a następnie gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie odcedzamy grzyby, ale zachowujemy wodę na później. Grzyby kroimy na mniejsze części i lekko podsmażamy z cebulą. Schab również porządnie podsmażamy, i zalewamy wodą z grzybów. Składniki łączymy i doprawiamy, a następnie pozostawiamy na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Mąkę rozrabiamy ze śmietana i zagęszczamy sos. Dzięki duszeniu schab będzie bardzo kruchy i miękki, ale też dość soczysty. A grzyby sprawią, że danie będzie bardzo aromatyczne i zarazem sycące.