Do tej pory nie przejmowałeś się jakoś przesadnie swoim sposobem żywienia, bo mimo iż wiesz, że nie był on dla ciebie jakoś w stu procentach dobry, byłeś w stanie kontrolować swoją wagę i utrzymywać ją na właściwym poziomie. Ostatnio jednak zacząłeś dostrzegać, że choć twoje dania wciąż wyglądają dokładnie tak samo jak dawniej, teraz twój organizm reaguje na nie nieco inaczej. Odżywiasz się niemalże identycznie jak wcześniej, ale mimo tego tym razem przybierasz na wadze i nie jesteś już w stanie w pełni jej kontrolować.
Być może wina tkwi w tym, że jesz po prostu za dużo pieczywa. Prawdopodobnie to ono stanowi podstawę wszystkich twoich śniadań. Zamiast przygotować sobie wartościową jajecznicę lub chociażby zwykłego omleta, wolisz w ciągu kilku minut pokroić sobie świeży chlebek pszenny na mniejsze kawałki, a następnie posmarować go masłem i uzupełnić żółtym serem bądź wątpliwej jakości wędliną.
Chciałbyś zrezygnować z tych swoich ulubionych kanapeczek, ale nie wiesz po prostu, co jeść zamiast chleba, by dalej czerpać przyjemność ze swoich porannych śniadań, ale jednak tak je zmienić, aby stały się one bardziej wartościowe i, przede wszystkim, pozwoliły ci tracić na wadze. Tak naprawdę jednak istnieje wiele alternatyw dla zwykłego pieczywa. Możesz je zastępować różnorodnymi produktami, każdego dnia przygotowując dla siebie zupełnie inne śniadanie.
Skoro przyzwyczaiłeś się już do jedzenia węglowodanów na śniadanie, gdybyś teraz chciał je nagle zastąpić białkiem czy samymi tłuszczami, twój organizm mógłby na to źle zareagować. Po takim innym posiłku czułbyś się ospały i zmęczony. Brakowałoby ci energii, którą do tej pory pozyskiwałeś w pieczywa, dlatego też stałbyś się sfrustrowany i zaistniałoby spore prawdopodobieństwo, że z czasem powróciłbyś do jedzenia swoich ukochanych kanapeczek, byleby tylko już dłużej tak fatalnie się nie czuć. Zdrowe i dobre dla ciebie śniadania mogą natomiast opierać się właśnie na węglowodanach, bo takie pieczywo nie jest ich jedynym źródłem.
Niemalże w całości składają się z nich chociażby takie płatki owsiane. Zawierają one dodatkowo pewną porcję białka, które mocno się nasyci. Przygotuj więc sobie zdrową i wartościową owsiankę, dzięki której zapanujesz nad swoim głodem i zapewnisz sobie spory zastrzyk energii. Kilkadziesiąt gramów płatków owsianych możesz zalać wrzątkiem już wieczorem, aby rankiem dodać do nich tylko ulubione dodatki i w ciągu paru minut wyczarować wspaniałe słodkie danie.
Do owsianki możesz wrzucić dosłownie wszystko – zalać ją jogurtem naturalnym lub mlekiem, a potem umieścić w niej orzechy lub pokrojone owoce. Kombinuj z różnymi połączeniami i baw się smakiem tego prostego dania śniadaniowego. A jeśli w twojej owsiance zabraknie ci słodyczy, uzupełnij ją łyżką miodu lub dżemu. Taki dodatek na pewno nie zaszkodzi twojej sylwetce!
A co jeść zamiast chleba, jeśli kompletnie nie potrafisz z niego zrezygnować?
Jeżeli próbujesz przekonać się do owocowych owsianek, ale tuż po ich zjedzeniu czujesz się głodny i myślami uciekasz do swoich dawnych kanapek, zazdroszcząc osobom, które przy tobie jedzą je w pracy? Zawsze możesz do nich powrócić, zastępując jednak sam chleb lepszymi źródłami węglowodanów. Jednym z nich będą chociażby wafle ryżowe.
Na pewno już wielokrotnie widywałeś je w sklepach, ale do tej pory kompletnie się nimi nie interesowałeś, a nawet gdy już zdarzyło ci się je kupić, nigdy nie traktowałeś ich jak alternatywy dla chleba. Z takich wafli ryżowych możesz natomiast przygotować wspaniałe i zdrowe kanapki. Traktuj je tak samo jak zwykłe pieczywo. Smaruj je masłem i przykrywaj ulubionymi dodatkami – żółtym serem, chudą wędliną i oczywiście całą masą świeżych warzyw.
Wafle ryżowe mają tą zaletę, że zawierają znacznie mniej kalorii niż samo pieczywo. W jednym takim cienkim płatku znajdziesz maksymalnie pięćdziesiąt kalorii, dlatego nawet jeśli zjesz na śniadanie sześć kanapek przygotowanych z takich wafelków, nie odbije się to w żaden sposób na wyglądzie twojej sylwetki. Zyskasz natomiast równowagę psychiczną. Nareszcie będziesz mógł jeść to, co naprawdę ci smakuje, a twoja waga na tym nie ucierpi.
Pamiętaj jednak, że mimo iż niektórzy wciąż uważają, że to od chleba się tyje, są to błędne założenia, które już dawno temu zostały obalone. Jeżeli raz dziennie pozwolisz sobie na zjedzenie nawet białej pszennej bułki, nic ci się strasznego nie stanie, o ile reszta twoich posiłków będzie wypełniona cennymi składnikami odżywczymi. Jedz po prostu to, co może zadbać i o twoje zdrowie, i o twoją psychikę.