Chłodnictwo od lat zmaga się ze znalezieniem alternatywnych czynników chłodzących, które mogłyby z powodzeniem zastąpić te już wycofane i będące w trakcie wycofywania. Przemysł chłodniczy miał bowiem prawie doskonałe substancje chłodzące, które wykazywały bardzo dobre właściwości termodynamiczne. Były to związki fluorowcopochodne węglowodorów alifatycznych, czyli freony. Niestety odkryto ich destrukcyjny wpływ na warstwę ozonową Ziemi, dlatego np. czynnik R 12 został całkowicie wycofany już wiele lat temu, jak również jego pochodne.Przemysł chłodniczy ograniczony jest wymaganiami stawianymi nowym czynnikom, szczególnie wymaganiom dotyczącym ochrony środowiska. Okazuje się również, że coraz dalej idące badania powodują kolejne zaostrzenia i większe, bardziej restrykcyjne wymagania, jakie ma chłodniczy przemysł w związku ze znalezieniem nowych czynników. W wielu krajach istnieje lista substancji, których produkcja i wykorzystanie jest ściśle kontrolowana przez państwo. W Polsce lista nosi nazwę Substancje zubożające warstwę ozonową. Obejmuje ona również czynniki, które zostały całkowicie wycofane, a ich produkcja jest zabroniona. Jednak, żeby nie mówić, że chłodnictwo to tylko czynniki zakazane, należy wspomnieć, że istnieją już substancje, które coraz lepiej potrafią zastąpić te o bardzo dobrych właściwościach, a przy tym nie są szkodliwe dla środowiska.
Chłodnictwo a ochrona środowiska
[Głosów:0 Średnia:0/5]